Het traditionele energiecontract bestaat uit een vaste prijs voor de piek- en dal-uren. Een dynamisch contract heeft daarentegen élke dag voor élk uur een andere prijs. Zie vooral de widget hieronder. Een dynamisch contract heeft daarnaast vele voordelen. Edmij koopt de door jouw gebruikte energie in op de EPEX day-ahead markt en Edmij verkoopt de door jou geproduceerde energie ook op de EPEX day-ahead markt.
Energie inkopen tegen flexibele tarieven klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. In de volgende punten wordt uitgelegd hoe je met dynamische energiecontracten veel geld kan besparen.
Vergelijking met een vast contract
Als een energieleverancier een vaste prijs aanbiedt neemt hij daarmee een risico. Namelijk: als de prijs omhoog gaat, gaan zijn inkoopkosten omhoog en maakt hij verlies op de prijs die hij heeft afgesproken met jou. Dit risico prijst hij in door een hoge marges bovenop de prijs te vragen.
De tweede reden waarom een vast contract duurder is, is het omgekeerde scenario. Waar de energieleverancier bij een prijsverhoging verlies maakt op jou, maakt hij winst wanneer de prijzen omlaag gaan. Dit verschil voel jij niet in je portemonnee, want je hebt immers een vaste prijs. Bij een dynamisch energiecontract profiteer jij wél van lage prijzen.
Een derde reden waarom een dynamisch contract geldt oplevert is dat het loont om je verbruik te verplaatsen naar goedkopere momenten op de dag (genaamd demand response). Bijna elk bedrijf heeft een soort flexibiliteit in zijn verbruik. Met een dynamisch contract kun je profiteren van lage, en soms zelf negatieve, prijzen. Wil jij weten waarom in sommige uren de energieprijzen laag zijn?
Een dynamisch contract is daarnaast ook nog eens goed voor het milieu!
Bij Edmij bieden wij alleen dynamische contracten aan. Edmij verdient geld door een servicefee per MWh te rekenen. Wij kunnen deze fee laag houden door onze erg lage overheadkosten (geen grote huurpanden, leaseauto’s et cetera) en omdat Edmij elke rol in de energieketen zélf vervult. Onze rollen zijn:
– Energieleverancier
– Programmaverantwoordelijke partij
– Edmij doet haar eigen forecasting
– EPEX member
Heb jij ook nog eens flexibiliteit of duurzame productie? Dan kan Edmij veel slimme dingen voor je doen. Denk aan curtailen van je zonnepanelen of windturbines, het leveren van noodvermogen, je batterij aansturen of demand response.